Bekijk hier onze nieuwe wijn Wouws Wit en Harella rosé. Klik hier

Overzicht

Domaine De Maltaverne

De familie Maudry in Tracy-sur-Loire produceert al generaties lang een unieke en uiterst pure Pouilly-Fumé.

De wijngaard

Gilles Maudry, de huidige wijnboer, kwam op het ouderlijk domein toen zijn vader wegens de voortschrijdende ouderdom het besluit moest nemen om te stoppen. Gilles hing zijn baan als bioloog in Parijs aan de wilgen en koos voor het werk en de uitdagingen in de familiewijngaard. Hij heeft, met respect voor de traditie van de vorige generaties, de authenticiteit en het pure karakter van de wijnen verder ontwikkeld. Ondersteund door zijn biologische kennis kon Gilles het gehele proces van druif tot en met vinificatie en bewaring verder verfijnen. Sinds 2015 wordt hij ondersteund door zijn zoon Matthieu. Hij is daar zeer blij om want zijn zoon maakte evenals hijzelf destijds de keuze om toch terug te keren naar het ouderlijk familie domein.

Leuk om te Weten

  • Land Frankrijk
  • Gebied Loire
  • Opgericht 1984
  • Omvang 20 hectare

Werkwijze in de wijngaard

De wijngaard is 20 hectare groot en hierin is uitsluitend de sauvignon druif aangeplant

De wijngaarden in deze streek van de Loire bevatten enorm veel silex (vuursteen), kalksteen en lagen van zeefossielen (schelpdieren), wat voor het minerale karakter van deze voortreffelijke wijnen zorgt. Het terroir van de familie Maudry is hier een afspiegeling van.

De oogst gebeurt mechanisch waarbij het oogstmoment, dankzij het vakmanschap van Gilles Maudry, zo optimaal mogelijk wordt gekozen. De oogstduur wordt zo kort mogelijk gehouden om maximale versheid van de druiven te waarborgen. De gemiddelde opbrengst bedraagt 40-42 hl per hectare.

De kelderactiviteiten

Gilles Maudry is een biologische wijnboer en dat uit zich in de wijze van werken met als referentiekader het Integrated Farming System Model (IFSM). Het staat bij hem voor traditionele wijnbereiding. Kort als volgt getypeerd: koude rijping/weking, alcoholische en daaropvolgende malolactische vergisting in roestvrij staal kuipen. De wijn blijft tot aan de botteling ‘sur lie’, hierdoor blijven fijne gistsporen aanwezig. Tenslotte vindt filtering en botteling plaats van de gevinifieerde wijn.

Een ander karakteristiek element is het gebruik van natuurlijke gisten, die van nature aanwezig zijn op de schillen. Ze ontstaan bij de bloeifase van de druif. Deze zogenaamde natuurlijke ‘inheemse’ gisten voor vergisting biedt als voordeel het krijgen van de meest representatieve wijnen van het terroir.

Bekijk alle wijnmakers

Het verhaal achter de wijnmakers. Laat je betoveren en reis mee naar het land van.

Bekijk wijnmakers

Direct online wijn bestellen

Leer alles over wijn, wijnlanden en druivensoorten op ons blog.

Wijnoverzicht

Het product is toegevoegd aan de winkelmand